

I gennemsnit bliver danskere ramt af forkølelse tre gange om året og er den hyppigste årsag til, at vi tager kontakt til vores læge. Forkølelser opstår, når vi bliver smittet med en virusinfektion gennem luftvejene eller ved fysisk kontakt.
En almindelig forkølelse kan udvikle sig til kæbehulebetændelse eller en lignende betændelsestilstand i bihulerne.
Her på siden kan du lære mere om, hvad der kendetegner kæbehulebetændelse, og hvilke symptomer du skal være opmærksom på. Samtidig får du også viden om, hvordan tilstanden behandles.
Hvad er kæbehulebetændelse?
Der findes flere hulrum i ansigtsskelettet, der har en åbning til næsen. Disse hulrum kaldes bihuler og opdeles i kæbehuler, pandehuler samt et par mindre bihuler, der findes bag ved næseroden.
Kæbehulebetændelse er en betændelsestilstand i en af disse hulrum. Hvis der er tale om en akut betændelse, opstår der hævelse af slimhinderne.
Hvis der forbliver pus i bihulerne, kan det føre til længerevarende betændelser. Dette kan ende med en kronisk kæbehulebetændelse. Den betegnes som kronisk, når den har varet over tre måneder.
Hvilke symptomerne er der på kæbehulebetændelse?
En akut kæbehulebetændelse opstår som regel efter en almindelig forkølelse, som breder sig til slimhinderne i bihulerne.
De typiske symptomer har mange ligheder med en forkølelse, men de trækker ud og ledsages efterhånden af hovedpine og smerter i ansigtet. Samtidig vil du også have nedsat lugtesans og feber. Ofte bliver symptomerne værre, hvis du læner dig forover.
De typiske symptomer er følgende:
- Smerter og en trykken for panden. Smerterne kan også sætte sig som en tandpine i overkæben.
- Slimhinderne i næsen hæver op, og næsen stopper til.
- Ved bihulebetændelse kan tykt og ildelugtende sekret komme ud af næsen.
- Feber er ganske normalt.
- Hoste forekommer hyppigt.
Hvordan behandles kæbehulebetændelse?
Kæbehulebetændelse behandles i første omgang med næsespray eller næseskylning med saltvand, som får slimhinden til at trække sig sammen.
Næsespray kan købes i håndkøb, men bør begrænses til 7 til 10 dage. Ved smerter kan smertestillende tabletter anvendes.
Antibiotika
Hvis din læge mener, at infektionen skyldes bakterier, kan antibiotika være en del af behandlingen. Dette er dog kun relevant, hvis dine gener har varet længere end 10-14 dage, eller hvis din tilstand forværres med feber efter 5-7 dage.
Dog klarer langt de fleste sig fint uden antibiotika. Forskning tyder på, at antibiotika kun har en meget beskeden effekt ved akut kæbehulebetændelse og bliver brugt for ofte.
Osteopati
Alternativt kan du opsøge en uddannet osteopat, der er ekspert i at finde årsagen til kæbehulebetændelse. Hvis din sygdomshistorik viser traumer på hovedet, som medfører nedsat bevægelighed mellem kraniefladerne, behandles kraniet.
Overordnet vil der være fokus på nerverne og blodkarrene til og fra bihulerne, som behandles for at styrke fysiologien i dette område.
Samtidig vil en osteopat forsøge at styrke immunforsvaret og slimhinderne ved at arbejde med fordøjelsen og vejlede i optimal livsstil. Du vil også blive præsenteret for effektive øvelser, som du selv kan anvende – enten som behandling eller forebyggelse af kæbehulebetændelse.