Sådan kommer I de urolige nætter til livs som børnefamilie

Som børnefamilie kan urolige nætter med for lidt søvn have en stor indflydelse på, hvorledes hverdagen kan hænge sammen. Børn har brug for mere søvn end voksne, og får børnene således ikke den ro, de behøver i løbet af natten for at falde i en dyb søvn, så kan det være svært for dem at få hverdagen i børnehave eller i skolen til at hænge sammen. Dette sker grundet det manglende overskud som for lidt og urolig nattesøvn kan medvirke til. Ønsker I som børnefamilie at komme disse urolige nætter til livs, så har vi i det nedenstående udarbejdet en mindre guide til, hvorledes I atter kan sove roligt og trygt igen. 

Skab rutiner for hele familien 

For børn kan rutiner og faste vaner være altafgørende for, at hverdagen føles tryg. Mange børn kan opleve at føle sig en smule utrygge ved at skulle falde i søvn efter en lang dag, da elementer som et mørkt værelse og forældrenes manglende tilstedeværelse på værelset i løbet af natten kan skabe bange tanker. Det er ganske naturligt for børn at føle en smule utryghed ved at falde i søvn selv, og det kan i dette tilfælde være ideelt at skabe nogle faste rutiner for hele familien omkring sengetid, der er med til at lade barnet vide, at det snart er tid til at sove. Rutinerne vil nemlig være med til at gøre aftentimerne trygge og komfortable, og inkorporerer man rolige aktiviteter som barnet holder af, som eksempelvis højtlæsning, børnesange eller lignende, så kan barnet nemmere slappe af og falde til ro. 

Overvej investeringen af en kugledyne

Udover at skabe trygge og faste rutiner for barnet om aftenen, så kan det også være en god ide at overveje, om investeringen af en kugledyne vil være med til at skabe den nødvendige ro for dit barn. Kugledyner er nemlig særlige dyner til børn, der har en vis tyngde i sig, der skaber en omsluttende effekt for det sovende barn, og som på denne måde hele tiden sørger for at give dit barn den nødvendige tryghed i løbet af natten. Trykstimuleringen vil give kroppen mulighed for at falde til ro og altså gøre det nemmere at falde i søvn. En kugledyne til barn er i løbet af de seneste par år blevet en populær investering, der har hjulpet mange børnefamilier med at komme de urolige nætter til livs.

Accepter at ikke alle nætter er ens 

Slutteligt er det vigtigt at nævne, at det bestemt ikke er alle nætter, der er ens, og skulle man opleve, at der i ny og næ kommer urolige nætter, så er det ganske naturligt. Vi oplever alle, voksne som børn, nætter hvor det kan være svært at falde i søvn, og det gælder her om at kunne acceptere, at ikke alle nætter er ens, og at en dårlige nats søvn ikke er ensbetydende med, at hele den følgende uges nætter vil blive på samme måde. Vi anbefaler således at tage det én dag ad gangen og ikke lægge for megen stressende energi over en dårlig nats søvn.